Southmead Hospital

Bristol, UK
Go to:

Key facts & Challenges

  • Sector: Healthcare
  • Project value: £450m
  • Client: North Bristol NHS Trust
  • Architect: BDP
  • Contractor: Carillion
  • Subcontractor: BR Hodgson

Bristol’s new £430m ‘super hospital’ was completed in 2014. Covering a total footprint of 113,000m2, the state of the art hospital offers 800 acute beds, 24 state-of-the-art theatres, a helipad for the emergency services and an emergency department which can treat large numbers of patients. Located on 17 hectares of brownfield land, Southmead Hospital combines two facilities on a single site. It has set a new design standard for the NHS, with exemplary patient care and well-being at it’s heart. The main contractor for the project, Carillion, appointed sub-contractor, BR Hodgson as its drylining contractor. BR Hodgson appointed Siniat as its key supply partner.

Installation phase

The biggest installation challenges for the drylining package was the scale of the work – which included an expansive concourse and 38km of walls. Accommodating the additional heavy service demands, both in the patient wards and in the clinical sections were also very challenging, but met by Siniat’s technical detailing.

GTEC Megadeco at Southmead Hospital. Healthcare case study.
Approx 38km

Of walls were built for this project

110000

Sheets of plasterboard used

GTEC Megadeco at Southmead Hospital. Healthcare case study.

"GTEC Megadeco has a pre-sealed decorative face which removed the entire work process of applying a primer sealer, saving us valuable time."

Matt Ball, Projects DirectorBR Hodgson

Results

Local impact

The state-of-the-art hospital brought together most services from the old Frenchay and Southmead hospitals together under one roof for the first time. Bringing services together in the purpose-built hospital has meant that patients now benefit from new services, technology and an improved environment. Patient privacy and dignity has been enhanced with the 'clinical corridor' which means that patients are no longer pushed through the main public corridors. It has also meant that North Bristol NHS Trust uses less energy, as patient rooms now face towards the warming morning sun but out of the sun at the hottest part of the day, significantly reducing the amount of energy required.


Find a stockist near you