Sid Watkins Building

Liverpool, UK
Go to:

Key facts & Challenges

  • Sector: Healthcare
  • Project value: £22m
  • Client: The Walton Centre NHS Foundation Trust
  • Architect: Gilling Dod
  • Contractor: Interserve
  • Subcontractor: Interserve
  • Innovations: LaDuraGTEC I StudGTEC C Stud

The Walton Centre NHS Trust embarked on a major expansion programme to deliver a new three-storey building: Sid Watkins Building. The new building houses an expanded 30 bed specialised rehabilitation centre, outpatient department, UK-leading pain management programme, education and training department, corporate offices and relatives overnight stay accommodation. The design brief was to focus on making the patient feel like they have entered a luxury hotel rather than a hospital, but as a healthcare facility the partitions need to meet extraordinary acoustic, fire, impact and hygiene demands.

Specifications

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et.

 

Installation phase

Identifying specialised best-in-class solutions was key to the success of this bid. Having worked closely with our technical team on two previous healthcare builds - Leighton Hospital, Crewe and The Christie Hospital, Manchester - Interserve were able to demonstrate key examples of product innovation and installation efficiencies. By using GTEC LaDura the need for using plywood pattresses was removed from the partitions, which in turn sped up the time taken to install, delivering the build 6 weeks ahead of schedule.

LaDura at Sid Watkins Building. Healthcare case study.
40,000m2

Over 40,000m2 of LaDura installed across the project

Technical Experts

"Siniat's technical team were on hand throughout the scheme to support our detailed production information process." Tom Gilbert-Rule – Gilling Dod Architects

LaDura at Sid Watkins Building. Healthcare case study.

"Hospitals have high quality - often heavy - fixtures but as the use of a room changes you're often limited to certain areas on the wall to install them. LaDura is strong enough to negate the need to go back and reinforce with plywood - meaning you can easily change the use and fittings of a room."

Kabir Salihi, Project ManagerInterserve

Results

Local impact

"The project surpassed cost, time and quality objectives. Many of the staff have stated that since moving into the Sid Watkins Building in January 2015 it has had a really positive impact on the team. The whole environment, from lighting, technology to amount of space ensures it is conducive to working and a great environment to work in”.

Paula Bamber, Head of Facilities and Developments
The Walton Centre NHS Foundation Trust

Find a stockist near you